Kersins Kútur

2013 01 01_2768_2

Kersins Kútur

01951/2005 – IS08387/05

Kútur er født. d. 9. november 2004 hos Helga Gústavsdóttir, Kersins Kennel, Miðengi, 801 Selfoss, Ísland.

Far:    Ýrar- Akkur IS04150/96
Mor:  Melkolku- Brenda IS04559/97

HD-status:   D

Ikke øjenlyst

Mentalbeskrevet (UHM) i 2006


Min højtelskede Kútur forlod denne verden sent mandag aften d. 16. marts 2020


Kútur var den første ‘ægte islænder’, der flyttede ind på Døjholtvej. Else (Westermann) og jeg havde besluttet at købe en hanhvalp sammen i Ísland. Jeg havde i august 2004 ‘fundet’ en vidunderlig tæve, Kersins Katla, på en islandsk kennel-hjemmeside, Sunnusteins Kennel v/Þorsteinn Thorsteinson, og Katla var oven i købet parret, med forventet fødsel i september. Steini ville gerne sælge os en hvalp og Else og jeg bookede flybillet til starten af november, hvor hvalpene forventedes at være ca. fire uger gamle. Dagen efter billet bookingen fik vi en email fra Steini – Katla var ikke drægtig, men Else og jeg besluttede at tage afsted alligevel. Der var flere interessante kuld på vej deroppe, fik vi at vide af Steini.
Jeg tror aldrig, at jeg har set så mange hunde i private hjem på så forholdsvis kort tid (fire dage var vi der…) – det var en fantastisk oplevelse. Mange af de mennesker, jeg traf den gang, er idag mine meget nære venner. Ikke mindst Steini, som utrætteligt kørte os rundt til de mange kenneler!

Ganske få dage før vi ankom til Ísland, havde Melkolku- Brenda (kaldet Brella) i Kersins Kennel født et kuld efter Ýrar- Akkur. Brella var en korthåret tæve med et aldeles fremragende temperament og vi ville gerne reservere en af hanhvalpene. Dog havde vi først en anden hvalp ‘på hånden’, men her var ejeren ikke sikker på, at hun ville eksportere til Danmark. Så da vi efter et par uger så nye billeder fra Kersins Kennel, var vi solgte. Den mindste af hannerne – Kútur – kunne smelte stenhjerter! Ham skulle det simpelthen være. Vi havde stadig intet hørt fra den anden kennel.

D. 16. januar 2005 rejste jeg så til Ísland for at hente Kútur hjem. Else og Kurt havde i forvejen en han i huset, så det var allerede i beslutningsfasen bestemt, at Kútur skulle bo hos mig – og jeg var jublende glad!

Hekla tog imod den bette knajt med ‘åbne arme’ og hun fungerede som en fantastisk reservemor. Emma er en smule forbeholden og reserveret overfor hvalpe, men efter en uges tid bruger hun meget tid på at lege med dem.

Vi glædede os naturligvis til at Kútur kunne indgå i avlen, så vi var mere end triste, da det viste sig, at han har HD-status D. Det betyder, at han IKKE må bruges i avl. Det er forfærdelig ærgerligt, for han kunne bringe nyt blod til den danske avl. Samtidig er han smuk, en stor personlighed – og af og til noget støjende.

For et lille års tid siden flyttede hans kuldbror, Kersins Orri, til Danmark for en årrække, mens hans ejer, Linda Björk Jónsdóttir, studerer. Han er i skrivende stund (09.04.09) brugt to gange i avlen, så linien går alligevel videre i den danske avl.

Kútur er fuldstændig uundværlig for mig og jeg elsker ham højt. I efteråret 2008 blev han kastreret, så nu er det lidt nemmere at ha’ ham her, når tæverne er i løbetid – og han er rigtig go’ til at fortælle, at NU er det tid at parre!
Hans vigtigste mission i livet er nu at være mit krammedyr – og det går han op i med liv og sjæl. Han skal ALDRIG skifte hjem, blot fordi han ikke længere er ‘avlsdyr’, men blive her til sine dages ende. Jeg håber, at han lever rigtig længe, for han er uovertruffen som legeonkel for små hvalpe – og voksne tæver… Smiler stort

Islandske fårehunde siden 1987…